06
APR
2014

Våga ta plats på scen!

Denna helg har jag varit på toastmasters skandinaviska konferens i Göteborg. En fullkomligt fantastisk,
utmanande och inspirerande upplevelse!

Jag älskar att möta alla dessa härliga människor som kommer till dessa konferenser. (Jag samlar på intressanta
människor) De man möter inom toastmasters är också extra lätta att verkligen möta på djupet. Intressanta samtal och
levnadsöden delas öppenhjärtligt, Värme, glädje och intresse genomsyrar allt!

För mig personligen var naturligtvis tävlingen i International Speech en höjdpunkt. Här hade jag förmånen att få vara
med och tävla som representant för min Area, efter att ha segrat på klubb och area-nivå!

Hur kan man tävla i tal, undrar ni kanske? Tja, det är ungefär som att tävla i konståkning. Olika tekniska moment ska
finnas med och bedöms, som tex scennärvaro, talets organisation, röst och kropp och publikens respons…
Och precis som i konståkning bedöms också det luddiga ”konstnärligt utförande”, vilket kan tolkas som ”hur domarna
egentligen gillar helheten”. Man vet aldrig säkert vem som går segrande ur striden, eftersom alla är så duktiga!

Men nu är jag ju extra glad eftersom den som faktiskt segrade igår var jag 🙂

Mitt tal ”Take a chance on Me” uppfyllde uppenbarligen allt en domare ville se och uppleva. Det gör att jag nu med
både glädje och stolthet nu kan kalla mig för Nordisk mästare i International Speech!

Men mest glad är jag över publikens gensvar, som alltid när jag är ute och talar. När människor kommer fram efteråt
och börjar prata om sitt liv, som ett gensvar på det mitt tal förmedlat. Då vet jag att jag lyckats väcka en tanke och
en känsla som består något längre än mitt tal.

Och det, det slår alla applåder i världen!

En annan sak som slår det mesta är att hjälpa andra ta plats, på scen som utanför. Att få följa en klients
utveckling till en fullfjädrad ledare som inte bara vågar uttrycka sin åsikt, utan också samlar följare genom kunnande
i strategisk kommunikation.

Det är en av de saker vi har förmånen att få arbeta med inom COW.

Åsa Rydhard is the pastor who has taken her knowledge about storytelling to a higher level. With a Master’s degree in Applied Cultural Analysis (MACA) she is specialized in storytelling as a communcation tool. As a consultant she uses her expertise to ensure that businesses understand how storytelling can be strategically used as a communciation tool to grow their customer’s interest and increase their market share.
  1. Stefan Svara
    Wow! Grattis! Jag när själv en dröm att få jobba som föreläsare men vet inte riktigt hur jag ska nå dit. Har du några tips? Ett steg på vägen tar jag idag då jag åker upp till Stockholm på en fortsättningskurs i retorik i Elaine Eksvärds regi. Spännande!
    • Åsa Svara
      Tack Stefan! Att utvecklas som föreläsare är som att lära sig köra bil, det räcker inte med teoretisk kunskap, man måste ha många timmar bakom ratten innan man behärskar konsten! Mitt råd till alla som vill jobba som föreläsare är därför att hålla tal så ofta och mycket de kan. Jag skrev i mitt inlägg om Toastmasters internatonal. Det är en organisation med klubbar på flera platser i Sverige. Dit söker sig alla typer av människor som vill utvecklas som föreläsare och där får du inte bara "scentid" utan också feedback och hjälp att utvecklas vidare. Det finns klubbar i Göteborg och Stockholm samt i Borås, Jönköping, Karlstad och Linköping. Alla klubbar älskar att ta emot gäster, då blir det ju ler i publiken! :) Googla efter deras hemsidor eller kontakta mig igen om du vill ha hjälp att hitta en som passar!

Svara

*

captcha *